Maruja navigeert zich nu al sinds ruim vijf jaar door een kolkende zee van genres en klanken. Het Britse viertal uit Manchester heeft in de loop der jaren een aanzienlijk geluid weten neer te zetten dat zowel bruut, meeslepend als melancholisch klinkt. Een eerste album hoeven we zo snel echter niet te verwachten, want het gezelschap is voorlopig volledig fan van het ep-formaat. Eind april schoten ze andermaal triomfantelijk raak met Connla’s Well en ook voor hun nieuwe werk lijkt het erop dat we de superlatieven gaan mogen bovenhalen.

“Break The Tension” is volgens de band het hardste nummer dat ze ooit hebben gemaakt en daar is geen sprankel van gelogen. Na een gestage en dreigende opbouw voelen we als luisteraar dat de orkaan niet meer ver weg is, al verkiest Maruja er een aantal keer voor om nog even van route te veranderen. De spanning is te snijden dankzij de scherpe gitaren en de uithalende saxofoon, terwijl de drummer metronomisch alles in het gareel probeert te houden. De spanning breken ze uiteindelijk met een oerknal van jewelste, waar de haartjes in ons gehoorkanaal dankbaar voor door de knieën gaan. Onderweg valt er bovendien te genieten van de proza van Harry Wilkinson, die met beide handen op de keel voor een beklemmend gevoel zorgt. Maruja is en blijft baanbrekend. Punt!

De show van Maruja in de Botanique op woensdag 23 oktober is al een tijdje hopeloos uitverkocht, maar voor hun show een dag later in KAAP in Oostende zijn er wel nog een handvol tickets.

Tekst: Dansende Beren