Eén van hipste sub-genres van het moment is ongetwijfeld EGG PUNK die momenteel aan een tweede revival is. 

Wat is Egg Punk?

Egg Punk is een internetgebaseerde microgenre gebaseerd op bands met een lo-fi opname stijl en een satirische toon. Kortweg punk doorspekt met humor in plaats van agressie.  Een subgenre van 'DEVO-core', muziek door en voor mensen die in new wave-fenomeen DEVO misschien wel dé definitieve punkband zien.

De oorsprong van egg punk wordt toegeschreven aan zowel een gemeenschap van DIY punkrockartiesten uit het Amerikaanse Midwesten van de vroege jaren 2010, waaronder The Coneheads en Lumpy and the Dumpers, als hun latere karakterisering als "egg punk" door een reeks internetmemes die eind jaren 2010 circuleerden.

Wie speelt Egg Punk?

Op de affiche van de 47ste editie van Leffingeleuren vind je maar liefst drie bands uit het genre. De Amerikaanse vaandeldragers van de Egg Punk SNÕÕPER, hun Europese tegenhanger PRISON AFFAIR en COOL SORCERY uit Brazilië die deze maand nog de Egg Punk parel Terra Invaders op de wereld loslieten. 

COOL SORCERY - TERRA INVADERS

"COOL SORCERY (Brazilië) heeft een van de wildste en meest ambitieuze egg punk-platen tot nu toe uitgebracht met Terra Invaders. Zoals bij een comic book crossover-evenement heeft meesterbrein Marcos Assis muzikanten/mutanten uit het hele heelal verzameld om hun superkrachten bij te dragen aan dit sonische spektakel.

Muzikaal gezien is het een heerlijke chaos. Terra Invaders is het mutante punk-equivalent van een hiphopmixtape, een bizarre mix van stijlen, robots en punkhouding. Hoewel er enkele klassieke egg punk-tracks zijn (BRING IT ON!!! met Tombeau is een opvallende), laten zelfs deze ruimte voor experimenten en verrassende wendingen.

De reikwijdte van het album gaat veel verder dan egg punk. (Addtowantlist)

SNOOPER x PRISON AFFAIR - SPLIT 7"

Vorig jaar brachten de uitbundige rockers uit Nashville, SNÕÕPER, één van onze favoriete nieuwe bands van STEREOGUM, hun debuutalbum Super Snõõper uit. Sindsdien hebben ze een reeks eenmalige singles uitgebracht: "for yr love," "On Line," en hun cover van Devo’s "I Think I’m Falling In Luv Again." Vandaag hebben Snõõper en de gelijkgestemde band uit Barcelona, PRISON AFFAIR, samen een absoluut hectische split uitgebracht.

Prison Affair zijn bij sommigen van ons vooral bekend als de band die de man met de piemelneus op hun hoes en T-shirts zette; we hebben hun split uit 2021 met Research Reactor Corporation gepost. Prison Affair is een vreemde groep, maar ze zijn ongeveer hetzelfde soort vreemd als Snõõper. Beide zijn DIY-punkbands, maar beide hebben grappige, avontuurlijke ideeën over wat DIY-punk kan betekenen. Ze spelen allebei super snel, verzinnen speelse new wave-hooks, rommelen met keyboards en houden ervan om zichzelf op ultra-vieze geluidsniveaus op te nemen, met bandruis die dreigt alles te overstemmen.

Snõõper en Prison Affair hebben elk drie nummers op hun nieuwe split, hoewel alle Snõõper-nummers eerder zijn uitgebracht. De nummers zijn snelle, duizelingwekkende en vaag misselijkmakende achtbaanritten, en dat bedoelen we op de beste manier. (Stereogum)